Pirotski kačkavalj poznat kao „staroplaninsko zlato”, ali i brojne druge vrste sireva mogli bi uskoro da se nađu ponovo na evropskim i svetskim trpezama zahvaljujući tome što nekada čuvena pirotska „Mlekara”, koja je kačkavaljem opskrbljivala čak i Belu kuću u Vašingtonu, ponovo počinje sa radom.
Novi suvlasnik „Mlekare” biznismen Milan Jovanović, koji je gotovo četiri decenije u mlekarstvu, rekao je za Tanjug da je početak proizvodnje planiran u narednih nekoliko meseci, a u toku su poslednje pripreme pred početak proizvodnje.
„Planiramo da krenemo za najviše mesec, mesec i po dana. Ovo je kraj koji je zbog Stare planine i predela u okruženju rođen za mlekarstvo, imamo i Mlekarsku školu u komšiluku i sa školom ćemo imati zajednički nastup na tržištu. Kapaciteti ’Mlekare’ su oko 60 tona u smeni, mi ćemo krenuti sa 20 tona, radićemo kačkavalj i bele sireve, ali to je ono što je karakteristično za ovaj kraj. Vrlo brzo planiramo izvoz na strana tržišta, već imamo preliminarno dogovorene poslove i nadamo se da će to ići kako treba”, kazao je Jovanović.
Direktorka „Mlekare” Ivana Pešić, objasnila je da je ova firma bila u prilično lošem stanju.
„Bila je zapuštena, dosta opreme je nedostajalo tako da smo imali vrlo težak i naporan period gde smo morali da uložimo trud i rad da je dovedemo u stanje kao kada je bila na široko poznata. Naš cilj je da napravimo onaj pravi pirotski kačkavalj, ono po čemu su ovaj grad i ova „Mlekara” bili veoma poznati. Nekada je ovaj kačkavalj izvožen u SAD, bio je na trpezi Bele kuće i naš cilj je da napravimo kvalitetan proizvod koji će opravdati ime ove ’Mlekare’ i ime ovog grada”, navela je Pešićeva.
Svoju šansu vidi i Mlekarska škola, za koju je vest o ponovnom pokretanju proizvodnje u „Mlekari” velika šansa. Direktor škole, jedine na prostoru nekadašnje SFRJ koja obrazuje kadrove za mlekarstvo, Nenad Đorđević kazao je da je saradnja sa novim vlasnicima „Mlekare” izuzetna i da se očekuje mnogo benefita za školu u budućnosti.